56 ezer forintot buksz évente, ha ezt nem veszed igénybe!

Talán nem is sejted, de a jogszabály által biztosított ingyenes készpénzfelvételi lehetőség akár évi 56 ezer forint feletti pénzügyi előnyt is jelenthet a számodra – már, ha igénybe veszed. Azok, akik figyelmetlenségből vagy tévedésből nem használják ki ezt a lehetőséget, komoly veszteséget könyvelhetnek el.

Az összes belföldi ATM-re vonatkozik

A bankokat jogszabály kötelezi arra, hogy a bankjegykiadó automatából havonta 150 ezer forint összeghatárig, legfeljebb két részletben díjmentes készpénzfelvételt biztosítsanak. Az ingyenesség valamennyi belföldi forint ATM-re vonatkozik.

A legtöbben sokan tévedésből vagy feledékenységből nem használják ki ezt a lehetőséget, és akkor is fizetnek a készpénzfelvételért, amikor az egyébként ingyenes lehetne. Legtöbbször azért, mert nincsenek tisztában azzal, hogy egy számlájukról vehetik csak fel díjmentesen a 150 ezer forintot, miközben nem ritka, hogy kettő vagy akár három bankszámlája is van valakinek. Emiatt fordulhat elő, hogy az ingyenesség nem arra a számlára vonatkozik, amelyikről rendszeresen készpénzt szoktak felvenni.

Ez a tény nem mindig derül ki azonnal, van, hogy csak hónapok, esetleg évek múltán tűnik fel, hogy hol van a probléma gyökere. Az emberek többsége ritkán vagy nem is ellenőrzi a havi számlakivonatot, mint ahogy az évente egyszer érkező díjkimutatás sem tartozik a kedvelt olvasmányok közé, pedig legalább ezt mindenkinek kötelező volna alaposan átbogarásznia. Már csak azért is, mert tanulságos lehet látni, hogy az ingyenesnek hitt havi 150 ezer forintos készpénzfelvétel után valójában fizettünk, nem is akármennyit – ez akár évi 56 ezer forint plusz kiadást is jelenthet.

Tévhitek hálójában

Szintén gyakori tévhit, hogy mindenki, akinek a számlához van bankkártyája az költségmentesen felvehet havonta 150 ezer forintot. Ez nem így van, mert az adott számlát használók együttesen élhetnek a lehetőséggel. Amennyiben kimerül a 150 ezer forintos keret, vagy nem merül ki, de az adott hónapban már volt két ingyenes készpénzfelvétel, akkor a további tranzakciókra a normál díjakat kell fizetni.

Érdemes figyelni arra is, hogy a jogszabályban biztosított ingyenes készpénzfelvétel kizárólag csak Magyarországon belül érvényes, azaz a külföldi ATM használat nagyon költséges lehet. Ha mégis külföldön kell pénzt felvenni, akkor célszerű a bankunkkal azonos csoporthoz tartozó pénzintézetek ATM-jeit felkeresni, mert ezek általában olcsóbbak. Jó példa erre az ingyenes CIB ECO számlához járó Visa Inspire Elektronikus és VISA Inspire Dombornyomott bankkártya, amivel például az Intesa Sanpaolo bankcsoport külföldi ATM-jeiből díjmentesen lehet készpénzhez jutni. Bizonyos esetekben a prémium bankszámlákhoz is járhat kedvezmény külföldön, így például a Raiffeisen Premium Select számlához tartozó bankkártyával bármelyik külföldi ATM-ből havonta egy alkalommal ingyen lehet pénzhez jutni.

Nyilatkozzunk az ingyenes készpénzfelvételről

Ha több számlával is rendelkezünk, akkor fontos ellenőrizni, hogy melyikre az, amelyikre az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség vonatkozik, és ha szükséges, minél hamarabb célszerű nyilatkozni a módosításról a bankunknál. Azért is érdemes minél gyorsabban lépni, mert az adott hónapban csak akkor lesz díjmentes a készpénzfelvétel, ha a nyilatkozat a bank részére az előző hónap 20. napjáig leadásra került.

Nyilatkozatot megtehetjük személyesen a bankfiókban, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb, ha mobil- vagy netbankon keresztül járunk el. Arra azonban ügyelni kell, hogy erre csak a számla tulajdonosának van lehetősége.

Nem érdemes azzal ügyeskedni, hogy több banknál is nyilatkozunk ezzel kapcsolatban, mert a bankok úgyis egyeztetik az adatbázisaikat, ha pedig kiderül a turpisság, akkor a bank visszamenőleg is felszámíthatja a jogtalanul igénybe vett díjmentes készpénz kifizetések után járó díjat.

Mennyibe kerül a készpénzfelvétel a jogszabályi ingyenesség nélkül?

Érdemes megvizsgálni bankonként egy-egy számlát, hogy éves szinten mennyit kellene fizetni azért, ha 150 ezer forintot vennénk fel saját vagy más pénzintézet bankjegykiadó automatájából a kedvezmény nélkül.

A saját banki ATM-ből történő készpénzfelvételt vizsgálva kiderült, hogy jelenleg a CIB ECO Bankszámla ingyenessége verhetetlen, itt ugyanis amennyiben nem kérjük a jogszabályi 2 lehetőséget nem kell fizetni az adott naptári hónap első készpénzfelvétele után. Saját ATM használatakor, kedvezmények nélküli díjakon az OTP Bázis Bankszámla és az Erste EgySzámla Díjcsomag bizonyult a legdrágábbnak.

Más bank készülékeiből általában drágább pénzhez jutni, itt a díjak évi 10 800 és 56 580 forint között alakulnak: az Erste EgySzámla Díjcsomag bizonyult a legköltségesebbnek, a Gránit Digitális Számlacsomag a legolcsóbbnak.

Mindebből az következik, hogy azok, akik hanyagságból vagy tévedésből nem élnek a jogszabály adta ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel, nagyon komoly kiadásra számíthatnak.

Kedvezményeket is adhatnak a bankok

A bankok egy részénél bevett gyakorlat, hogy kedvezményt adnak azoknak, akik nem kérik a jogszabályi ingyenességet, de előfordulnak olyan ajánlatokkal is, amelyek éppen ezt egészítik ki. Ez utóbbi azoknak előnyös, akiknek havonta 150 ezer forintnál több készpénzre van szükségük.

  • A CIB ECO számlához kapcsolódó kedvezményre automatikusan jogosult mindenki, aki nem nyilatkozik az ingyenességről a banknál vezetett számlájánál. Itt havonta egy darab készpénzfelvétel lesz ingyenes, de az összeghatár nincs meghatározva, így annyi pénzhez juthatunk hozzá, amennyit az adott berendezés képes kiadni egy tranzakcióval, (maximum 400 ezer forint.) A kedvezmény kizárólag azokra érvényes, akik a Bankmonitoron keresztül kötötték meg a CIB ECO számlájukat!
  • Az OTP Bázis Bankszámlához választani lehet két készpénzfelvételi csomag közül: 394, illetve 924 forint havi díjért. Az elsővel a jogszabály által biztosított havi 150 ezer forintból az első két tranzakciót követően fennmaradó részt vehetjük fel bármelyik OTP ATM-ből, korlátlan részletben. A másik csomaggal bármelyik magyarországi ATM-ből havonta maximum 300 000 forinthoz juthatunk hozzá. Mindkét csomag igényelhető a jogszabályi ingyenes készpénzfelvétel mellé, ám azzal együtt az előbbinél 150 ezer forint, míg az utóbbinál 300 ezer forint lesz a felvehető összeg maximuma.
  • Ettől sokkal egyszerűbb a Gránit Digitális Bankszámla ajánlat , itt sem az összeggel, sem a tranzakciók számával kapcsolatban nincs megkötés, a díj pedig minden esetben a felvett összeg 0,6 százaléka, vagyis a tranzakciós illeték összege.
  • Azok kérhetik a Raiffeisen Mindennapok 2.0 Számlacsomag kedvezményes csomagját, akik nem veszik igénybe a jogszabályban rögzített ingyenes készpénzfelvételt. Számukra az első 2 db készpénzfelvétel kedvezményes díja az összeg 0,7%-a, ami havi 150 ezer forint esetében egy év alatt 12 600 forint költséget jelent majd.

Mostmár láthatod, hogy a jogszabály által biztosított ingyenes készpénzfelvételi lehetőség akár évi 56 ezer forint feletti pénzügyi előnyt is jelenthet a számodra – ideje lenne, hogy igénybe vedd.

Picture of Bankkatalógus

Bankkatalógus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Bankkatalógus

Hol célszerű most új bankszámlát nyitni?

A kérdésre biztosan sokan szeretnék tudni a választ. Új lakossági folyószámlát egyaránt igényelhetsz a kereskedelmi bankokban és a független pénzügyi tanácsadó cégeken keresztül. De korántsem

Kategóriák