Ingyenes bankszámla, 30 ezer Ft jóváírással – létezik ilyen? Igen!

Napjainkban már egyre több hazai banknál elérhető azok a valóban ingyenes bankszámlák, amelyeknek nemcsak havi díja nincs, hanem ingyenes a net- és mobilbank használata, az eseti átutalás, vagy a közüzemi számlák befizetése, sőt még a bankkártya is. Ráadásul ez nem csak az akciós időszak erejéig van érvényben, hanem a számlától függően akár 2-3 éven keresztül is elérhető.

Egyedülálló újdonság az Erste Privilégium 2.0 Partner számla

Az elérhető ingyenes számlák egy részét kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni, többek között ilyen a nemrég bemutatott Erste Privilégium 2.0 Partner számla is. A piacon egyedülálló ajánlatnak számít – és egyben ez  a legnagyobb újdonsága – hogy a bank a számlanyitást követően akár 30 000 Ft jóváírást is adhat, ami nem szokványos még a hazai bankrendszerben. Ennek fontos feltétele, hogy a számlanyitást követően legalább 225 ezer Ft munkabér érkezzen a számlára.

Az Erste Privilégium 2.0 Partner számla ingyenes szolgáltatásainak köre általában megegyezik a piacon található többi költségmentes számlacsomag ajánlataival (például a CIB ECO bankszámla, az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag, vagy a Raiffeisen Premium 2.0, Raiffeisen Select csomagokéval).

Azaz:

  • 0 Ft a havi díja;
  • 0 Ft a számlához tartozó elektronikus bankkártya kibocsátási díja és éves díja;
  • 0 Ft a csoportos beszedési megbízások díja;
  • 0 Ft a mobilalkalmazáson és internetbankon keresztül indított belföldi forint átutalások költsége;
  • 0 Ft az Őrszem szolgáltatás havi díja;
  • 0 Ft a TeleBank, az internetbank valamint a mobil banki alkalmazás havi díja

 

Előny: az ingyenes számla elérhető 30 000 Ft jóváírással

Az ingyenes számláknál eddig nem volt elérhető a bankok ügyfélszerző „csodafegyvere” – azaz a számlanyitásért adott jóváírás. Az Erste azonban most véget vetett ennek, és 30 000 Ft-ot ír jóvá azon ügyfelek esetében, akik a Bankmonitoron keresztül, az Online bankszámlanyitási akció keretében, video azonosítással nyitnak Privilégium 2.0 Partner számlát, és ahhoz bankkártyát igényelnek.

Az akcióban azok vehetnek részt, akik betöltötték a 18. életévüket, 2022. december 31-én nem volt az Erste Banknál lakossági bankszámlájuk, és 2023. január 2-től első alkalommal nyitnak új lakossági bankszámlát az internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás használatával.

Lényeges tudnivaló, hogy amennyiben a megnyitott számlát 2 éven belül megszüntetik, akkor a bank részére a 30 000 Ft-ot utólag vissza kell fizetni. Ha pedig a számla a nyitást követő fél éven belül szűnik meg, akkor 6 777 Ft-ot számláznak még ki díjcsomag lezárás címén.

Mi az ingyenes bankszámláknál az ingyenesség „ára”?

Vannak olyan bankok általi elvárások, amiket teljesíteni kell ahhoz, hogy a bankszámla ingyenes legyen. Néhány példa.

Elvárás, hogy a számlára külső forrásból meghatározott összeg érkezzen. Az elvárt jóváírás összege bankonként azonban lényegesen eltérhet:

  • legalacsonyabb az elvárt összeg az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag esetében, ahol mindössze 75 000 Ft havonta, ami érkezhet több részletben is, és az sem kikötés, hogy az jövedelem vagy nyugdíj legyen.
  • a CIB ECO bankszámla esetében is hasonlóak a feltételek, de itt az elvárt jóváírás mindig az aktuális nettó minimálbér összege.
  • az Erste Privilégium 2.0 Partner számla a középmezőnyben helyezkedik el: itt a havi limit 225 000 Ft, aminek egy összegben, jövedelemként vagy nyugdíjként kell beérkeznie
  • a Raiffeisen Premium Gold 2.0 és Raiffeisen Select számlák egészen más kategóriába tartoznak: ezeknél a havi limit 400 ezer, illetve 1 millió Ft, aminek bankon kívülről egy összegben kell érkeznie. Bankon belülről származhat jogi személytől, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól, illetve egyéni vállalkozótól. A Raiffeisen Bank ezen két ingyenes számlájánál a jövedelemérkeztetést ki lehet váltani azzal, ha az adott ügyfélnek a banknál 8 millió, illetve 30 millió Ft megtakarítása van.

Mi a helyzet a kártyahasználatról és a számlamozgásokról szóló értesítésekkel?

A legtöbb pénzintézet ingyenes bankszámlájánál költségmentesek a mobilbanki alkalmazásba érkező push üzenetek, viszont az SMS-ekért darabonként 30 Ft körüli összeget kell fizetni. Ez alól kivétel a Raiffeisen Bank, ahol kizárólag SMS üzenetek kérhetők a számlamozgásról és a kártyahasználatról, ennek a havi díja 202-202 Ft, azaz a teljes kontroll 404 Ft kiadással jár havonta.

Az Erste ingyenes számlája esetében elengedik az Őrszem szolgáltatás havidíját, ingyenesek a push értesítések, az SMS üzenetekért ugyanakkor 25 Ft-ot kell fizetni

Milyen ingyenes bankkártyák közül választhatunk?

Sokak számára fontos kérdés, hogy az ingyenes bankszámla esetében milyen bankkártyák állnak rendelkezésre. Leggyakrabban – az Erste Privilégium 2.0 is ilyen – a számlákhoz elektronikus plasztiklap jár, amellyel készpénzt lehet felvenni bármelyik bankjegykiadó automatából, fizetni lehet vele a webshopokban és hagyományos üzletek pénztárainál, azaz ugyanúgy használhatók, mint a dombornyomott társaik.

Ennek ellenére mégis sokan ragaszkodnak a dombornyomott kártyákhoz, így a számukra fontos információ lehet, hogy alapból dombornyomott Mastercard bankkártya jár a Raiffeisen Premium Gold 2.0 és a Raiffeisen Select, valamint az UniCredit Partner Aktív Zéró számlákhoz.

Akik Erste Privilégium 2.0 Partner számlát nyitnak azok ingyenesen választhatnak a Mastercard Start és a Visa Electron elektronikus kártyák közül, de amennyiben valaki ragaszkodik a dombornyomott laphoz, akkor kérhet ilyet is. Gyakorlatilag a 30 000 Ft-os egyszeri jóváírás 3 évig fedezheti a számlához igényelhető dombornyomott bankkártya kibocsátási és éves díjait is.

Mi történik, ha nem teljesül az ingyenesség feltétele?

Amennyiben nem teljesül a feltételként szabott jóváírás, akkor minden ingyenes bankszámlára egyaránt igaz, hogy az adott hónapra beterhelik a havi számlavezetési díjat. Ennek összege bankonként eltérő lehet: az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag esetében a legalacsonyabb 1 335 Ft, de például a Raiffeisen Select számlánál ez az összeg már 20 354 Ft, ami azért hatalmas különbség. Az új Erste számla esetében a 3 844 Ft-os havidíj így viszonylag olcsónak számít.

A bankok az ügyfelekkel általában az adott számla normál havi díját fizettetik ki és a többi 0 Ft-os szolgáltatás továbbra is költségmentes marad. Kivétel ez alól az Erste Privilégium 2.0: ha az adott hónapban nem teljesül az elvárt jóváírás, akkor a havidíjon felül a tranzakciók költségeit is kell fizetni az adott időszakra. Ha a jóváírási feltétel újra teljesül, akkor pedig ismét „teljesen” ingyenesek lesznek a számlák.

Picture of Bankkatalógus

Bankkatalógus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Bankkatalógus

Hol célszerű most új bankszámlát nyitni?

A kérdésre biztosan sokan szeretnék tudni a választ. Új lakossági folyószámlát egyaránt igényelhetsz a kereskedelmi bankokban és a független pénzügyi tanácsadó cégeken keresztül. De korántsem

Kategóriák