Nem akarsz százezreket bukni? Akkor ne várj tovább a Babaváró hitel igénylésével!

2022. decemberének kiugróan erős eredményei után idén januárban padlóra került a Babaváró hitelezés: a fiatal párok csak 7 milliárd forint összegben igényeltek belőle. Annak ellenére, hogy a február és a március hozott némi emelkedést, már tapasztalható, hogy az új szerződések értéke a korábbi időszak 50 milliárd Ft körüli átlagát csak nagyon vontatottan haladva éri majd el. A fiatalok a konstrukció háromnegyedét jellemzően lakáscélra fordítják, így azért is került mélyrepülésbe az érdeklődés, mert nagyon sokan kivárnak a lakásvásárlással. A Babaváró hitel igénylésének a halogatása azonban pénzügyi szempontból nem számít jó döntésnek.

Töretlen a támogatás népszerűsége

A Babaváró támogatás 2019. júliusában indult, szinte berobbant a köztudatba. Emiatt az első hónapok nagyon erősek voltak, augusztusban 114 milliárd, szeptemberben 99,6 milliárd és októberben 74,7 milliárd forint értékben igényeltek belőle az erre jogosult párok. Ezt követően az új szerződések átlagosan 45 milliárd forint körüli szintre állt be, amelyek közül a tavaly decemberi, 70,4 milliárd forint folyósítási szerződéses összeg az, ami toronymagasan kiemelkedik. A váratlan felfutás oka érthető volt, hiszen akkor még nem lehetett tudni, hogy 2022. december 31. után is elérhető lesz-e a támogatás ezért, akinek csak lehetősége volt rá, az a végső határidő lejárta előtt beadta az igénylését. Az utolsó pillanatban azonban a kormány a hosszabbítás mellett döntött, 2024. december 31-ig lehetővé téve a Babaváró igénylését, így már az időkényszer nem emeli tovább a keresletet.

Ennek eredményeképpen 2023. januárban a Babaváró hitelre drámaian zuhant a kereslet, az előző havi 70,4 milliárd forinttal szemben, januárban csak 7 milliárd forint volt az újonnan kötött szerződések értéke. Februárban 73-, márciusban 51%-al nőtt a kereslet, de a márciusi 18,3 milliárd forint is jócskán elmaradt a korábbi átlagoktól.

Mit mond most a szakma?

Szakértők szerint az újonnan kötött Babaváró szerződések értéke jó esetben leghamarabb majd csak a második félévben lesz képes elérni a korábbi évek átlagát. A jövőt viszont nagymértékben befolyásolja az ingatlanpiac alakulása is, hiszen az MNB statisztikái szerint a felvett összeget a Babavárót igénylők háromnegyede lakáscélra fordítja. A lakásvásárlással azonban sokan kivárnak, a magas hitelkamatok miatt és a lakásárak csökkenésére számítva, elhalasztják a Babaváró igénylését is. (A Duna House Barométer adatai azt mutatják, hogy 2023. márciusban csak 7 787 darab használt lakás kelt el, míg 2021-ben 15 630, 2022-ben pedig 14 548 adásvétel zajlott)

Amennyiben a pár minden jogosultsági és hiteligénylési feltételnek megfelel akkor a Babaváró hitel igénylésének elhalasztása nem számít a legjobb pénzügyi döntésnek. Ennek az az oka, hogy 2019. júniusi indulása óta nem változott a Babaváró hitel maximálisan igényelhető összege (10 millió Ft), miközben az infláció miatt jelentősen csökkent a vásárlóértéke. A KSH által mért infláció 2023. márciusban 25,2% volt éves alapon, a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanakkora összegből most negyedével kevesebb termék vásárolható meg mint egy éve. Ráadásul az ingatlanok többsége drágult az elmúlt egy évben, így mivel a Babaváró hitel összege változatlan maradt, már lakásra is kevésbé futja belőle.

Emiatt a Babaváró hitelt célszerű minél hamarabb igényelni, ám arra mindenképpen figyelni kell, hogy a konstrukció bár az első 5 évben kamatmentes, de csak akkor marad a futamidő végéig is az, ha ezen időszak alatt megszületik az első baba. Ha nem születik meg, akkor az addig igénybe vett kamattámogatási összeget egy összegben vissza kell fizetni, és a hitel átvált olyan konstrukcióra, ami után piaci kamatot kell fizetni.

Idén több változás is életbelépett

Fontos megjegyezni azt is, hogy 2024.január 1-től számos módosítás lép életbe a Babaváró hitellel kapcsolatban. Például a  Babaváró hitel jelenleg 10 millió forintos maximális összege 2024. január 1-jétől 11 millió forintra emelkedik, miközben az igénylési feltételek szigorúbbak lesznek. A jövőben ugyanis a Babaváró hitel azon házaspárok számára lesz elérhető, ahol a feleség 30 év alatt van.

2024 átmeneti időszak lesz, azaz a kamattámogatott hitel igénylésének lehetőségét nem veszíti el minden 30 és 40 év közötti hölgy. 2024. január 1-jétől azok a házaspárok, ahol a feleség 30 és 40 év között van, csak abban az esetben igényelhetnek Babaváró hitelt, ha a 12 hetet meghaladó várandósságot igazolni tudják. 2025. január 1-jétől viszont már csak a 30 év alatti hölgyek számára lesz elérhető a Babaváró hitel.

A felvett, de fel nem használt Babaváró hitel infláció miatti értékvesztése bankbetéttel vagy állampapír vásárlással részben kivédhető. Az inflációkövető, évente kamatot fizető, 7 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) első éves kamata l16%, a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamától függő Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) pedig 15,90% kamatot fizet a következő negyedévre. Bankbetétekre a Gránit Bank és a Cetelem Bank kínál jelenleg értelmezhető kamatot: egy éves lekötéssel 10,25%-ot, illetve 10,5%-ot fizetnek. A Cetelemnél 8% a látra szóló kamat, ez azt jelenti, hogy a Babaváró összegéhez bármikor hozzá lehet férn

Picture of Bankkatalógus

Bankkatalógus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Bankkatalógus

Hol célszerű most új bankszámlát nyitni?

A kérdésre biztosan sokan szeretnék tudni a választ. Új lakossági folyószámlát egyaránt igényelhetsz a kereskedelmi bankokban és a független pénzügyi tanácsadó cégeken keresztül. De korántsem

Kategóriák