Ingyenes bankszámlák: mennyi is, az annyi?

Magyarországon is egyre több olyan ingyenes bankszámla érhető el, amelyeknek az az előnyük, hogy nem kell értük havidíjat fizetni, sőt sok esetben a tranzakciók is költségmentesek. Ez nagyon vonzó, hiszen a nehezen megkeresett pénzünket valóban úgy tudjuk tárolni és használni, hogy az nulla forintból megoldható legyen. Azonban még mielőtt teljesen elhomályosulna a tekintetünk e lehetőségtől, jó ha tudjuk, hogy itt sem mindegy, hogy melyik pénzintézet ajánlatát választjuk, hiszen az ingyenes számlák feltételei jelentősen eltérhetnek egymástól. A jelenleg elérhető ingyenes számlák összehasonlításával azonban itt is gyorsan tisztulni fog a kép.

Mikor számít ingyenesnek egy bankszámla?

Lépten-nyomon 0 Ft-os bankszámlákkal kapcsolatos ajánlatokkal találkozhatsz, de jobban mélyre ásva hamar kiderül, hogy ezek javarészt nem ingyenesek, csupán csak a havi díjat nem számolja fel a bank. Egy, a közelmúltban elvégzett felmérés szerint a vizsgált 55 bankszámlának kicsivel több mint a fele volt havidíjmentes konstrukció, de alig akadt köztük olyan, amelyik mellett teljes ingyenességet biztosít átlagos használat mellett. Ugyanis ténylegesen ingyenességről csak akkor beszélhetünk, ha az alap funkciók és szolgáltatások is költségmentesek (ilyen például az eseti forint átutalás, a csoportos beszedési és állandó átutalási megbízás, a net- és mobilbank használat, vagy a bankkártya).

Magyarországon jelenleg elérhető ingyenes bankszámlák

Magyarországon pillanatnyilag több ingyenes bankszámla is elérhető:

 

 

Mielőtt belevágnánk az egyes bankszámlák részletezésébe lényeges tudnod: a 30 000 Ft jóváírás az ingyenes számlákhoz is járhat. Ez a számlanyitásért adott pluszpénz – a pénzintézetek “csodafegyvere” az ügyfélszerzésben – az ingyenes számlánál korábban nem volt elérhető. Elsőként az Erste Bank volt az, aki a 30 000 Ft-ot jóváírta minden olyan ügyfélnek, aki az általa megadott feltételek mellett nyitott/nyit Privilégium 2.0 Partner számlát, és ahhoz bankkártyát igényel(t).

Ezután a Raiffeisen Bank hirdette meg a maga akcióját, miszerint június 5-től ők is 30 000 Ft-ot adnak a Premium 2.0 és a Premium Select számlát nyitó új ügyfeleknek.

Az sem mindegy, hogy az adott bankszámlát hol igényeled

Még mielőtt a bankba igyekeznél megnyitni a neked tetsző számlát, jó ha tudod, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hol és hogyan igényeled azt, mert csak bizonyos esetekben lesz ingyenes. Például az UniCredit Partner Aktív Zéró, a CIB ECO, és az Erste Privilégium 2.0 Partner számlák kizárólag csak egy bizonyos weboldalon keresztül igényelhetők ilyen feltételekkel.

 

Az hogy melyik ingyenes számla érhető el a számodra, az a jövedelmedtől is nagymértékben függ. Az ingyenes számlák esetében is a bankok határozzák meg, hogy mekkora összegnek kell a számlára havonta jóváírásként érkeznie. Az elvárt összeg nagysága azonban bankonként eltérő, ahogy az is, hogy ennek jövedelemnek kell lennie, vagy származhat-e bármilyen külső helyről – mondjuk másik banktól – érkező jóváírásból. Az is eltérhet, hogy a kérdéses jóváírásnak hány részletben kell beérkeznie: van olyan bank, ahol elvárás, hogy a teljes összegnek egy részletben kell beérkeznie, míg más pénzintézetnél az sem jelent gondot, ha az utalás több részletben történik. Lássuk, miként alakul ez a gyakorlatban!

 

 • CIB ECO bankszámla: ha a számlára az adott hónapban a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegű jóváírás érkezik átutalással, akkor a következő hónapban a számlavezetési díj 0 Ft lesz. Fontos, hogy ebbe nem számít bele a saját számlák közötti átvezetés és a készpénzes befizetés. Viszont az összeg akár több tételben is érkezhet, és az sem elvárás, hogy feltétlenül jövedelem legyen. Ez azért is nagyon fontos, mert így akár úgy is lehet CIB ECO számlád, hogy közben egy másik számlára érkezik a jövedelmed.
 • Erste Privilégium 2.0 Partner: a számlára ebben az esetben minimum havi 225 000 Ft jövedelemnek kell érkeznie, egy összegben. Ha ez egyszerre nem teljesül, akkor ezt a számlát nem tudod majd díjmentesen használni.
 • UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: itt csak havi 75 000 Ft jóváírás az elvárás, amibe a saját számlák közötti átutalások szintén nem számítanak bele. Az összegnek nem kell jövedelemnek lennie, és az sem probléma, ha a pénz több részletben érkezik.
 • Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: az ingyenesség feltétele, hogy a számlára havonta legalább 400 000 Ft jóváírás érkezzen. Az is fontos kitétel, hogy a pénznek egy összegben kell érkeznie vagy a bankon kívülről, vagy bankon belülről ( akár jogi személytől, akár jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól vagy akár egyéni vállalkozótól). A jóváírás azzal kiváltható, ha a hónap utolsó munkanapján a Raiffeisen Banknál meglévő megtakarításaidnak az összesített egyenlege elkéri 8 millió Ft-ot.
 • Raiffeisen Premium Select számlacsomag: prémium termék, amelynél havonta egy összegben legalább 1 millió Ft vagy annak megfelelő összegű deviza átutalásnak a számlára érkeznie. A pénz itt is érkezhet bankon kívülről, bankon belülről jogi személytől, egyéni vállalkozótól, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól. A jóváírás kiváltható, ha a hónap utolsó munkanapján a Raiffeisen Banknál lévő megtakarításaid összesített egyenlege minimum 30 millió Ft.

Az egyes ingyenes számlákhoz milyen bankkártya jár?

Minden ingyenes bankszámlához más-más bankkártyák tartoznak, egy ezonban közös bennük: sem kibocsátási, sem éves díjuk nincs. A kártyák között elektronikus – más néven, vésett – és dombornyomott kártya egyaránt van, ami az alapvető használhatóság szempontjából nem lényeges, de ha te ragaszkodsz a dombornyomott laphoz, akkor te is találhatsz magadnak megfelelő ingyenes számlát.

 

 • CIB ECO: CIB Visa Inspire (ez elektronikus)
 • Erste Privilégium 2.0 Partner: Mastercard Start vagy Visa Electron (elektronikus)
 • UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: Mastercard Standard (dombornyomott)
 • Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: Premium Start OKOSkártya (dombornyomott)
 • Raiffeisen Premium Select számlacsomag: Premium Start OKOSkártya (dombornyomott)

Hol, mikor és milyen tranzakciók ingyenesek?

Az eddig felsorolt ingyenes bankszámláknál a havi díj, a bankkártya és a mobil- és netbank használata egyaránt költségmentes, de a tranzakcióknál vannak eltérések. Lényeges, ha valaki továbbra is ragaszkodik bankfiókban indított utalásokhoz, az nem fog tudni teljesen ingyenesen bankolni. Nézzük, mi az, ami ingyenes!

 

 • CIB ECO bankszámla: CIB Internet Bankon, CIB Házibankon, CIB Bank mobilalkalmazáson és CIB Bank Online felületen keresztül díjmentes bankon belülre és kívülre egyaránt a forint utalás, illetve az állandó átutalási, átvezetési és csoportos beszedési megbízások is.
 • Erste Privilégium 2.0 Partner: az internet- és mobilbankon keresztül indított átutalások, és a csoportos beszedési megbízások ingyenesek. Nulla forint a havi díja a TeleBank, az internetbank és mobilbank szolgáltatásoknak is.
 • UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: itt kizárólag a mobilbankon keresztül indított eseti forint átutalások ingyenesek, viszont az internetbankon keresztüli utalásokért 0,3%-os díjat számolnak fel. A csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízásokat költségmentesek és a mobil- és internetbanki szolgáltatásért sem kell fizetni.
 • Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: itt kizárólag a mobil- és netbankon (Raiffeisen DirektNet) keresztül indított eseti forint átutalások ingyenesek, de fizetni kell itt is a fiókban indított utalásokért. Költségmentesek a csoportos beszedési megbízások és az állandó átutalási megbízások.
 • Raiffeisen Premium Select számlacsomag: a mobil- és netbankon kívül ingyenesen indítható eseti forint átutalás akár Telebankon (Raiffeissen Direkt) keresztül is.

Meddig ingyenes az ingyenes számla?

A fenti bankszámlák közül a jelenlegi feltételekkel a CIB ECO 2 évig, az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag és az Erste Privilégium 2.0 Partner számla 3-3 évig kínál ingyenes szolgáltatásokat, a Raiffeisen számlái viszont határozatlan ideig használhatók, amely idő alatt a banknak lehetősége van módosítani a kondíciókon, de ebben az esetben te dönthetsz arról, hogy elfogadod-e ezt, vagy más bankhoz szándékozol átmenni.

 

A Raiffeisen bankszámláknál a dombornyomott Premium Start OKOSkártya csak az első évben ingyenes, a második évtől csak akkor nem kerül felszámításra az aktuális éves díj, ha a díj terhelést megelőző év során legalább 500 000 Ft összegben hajtasz végre vásárlási tranzakciókat a bankszámlához tartozó fő- és társkártyákkal.

Mi történik abban az esetben, ha az ingyenesség feltételei nem teljesülnek?

Ha a bankok különböző elvárásait nem sikerül teljesíteni, akkor annak lesznek a negatív pénzügyi következményei. A CIB ECO és az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag esetében például az adott hónapra meg kell fizetni a 2 933, illetve 1 335 Ft-os számlavezetési díjat. Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlánál viszont nem csak a 3 844 Ft-os havidíjat terheli rád a bank, hanem az adott hónapban teljesülő tranzakciók árát is meg kell fizetned. A Raiffeisen Premium 2.0 és Raiffeisen Premium Select számlák esetében szintén hasonló a helyzet, de ezek havi díja 13 845, illetve 20 354 Ft.

 

A fentiekből kiderült, hogy a bankszámlák ingyenességének vannak olyan feltételei, amelyeket be kell tartani az ingyenesség fenntartásához. Ezek bankonként változnak, emiatt érdemes több pénzintézet ajánlatait is megnézni és összehasonlítani annak érdekében, hogy a számodra legoptimálisabb alternatíva mellett dönthess.

Picture of Bankkatalógus

Bankkatalógus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Bankkatalógus

Hol célszerű most új bankszámlát nyitni?

A kérdésre biztosan sokan szeretnék tudni a választ. Új lakossági folyószámlát egyaránt igényelhetsz a kereskedelmi bankokban és a független pénzügyi tanácsadó cégeken keresztül. De korántsem

Kategóriák